«Un periodista de guerra ha de prendre partit per les víctimes»

  • por

pag5_temadeportada_web-12.jpgRamón Lobo és un d’aquests noms que ressonen en la memòria del nostre país quan es pensa en el periodisme de guerra de les últimes dècades. Després de passar per diversos mitjans – des de ràdio a premsa regional o econòmica, passant pel desaparegut diari El Sol– , el 1992 va entrar a El País, on va treballar com a redactor de la secció d’internacional i va cobrir conflictes bèl·lics arreu del món: Croàcia, Sèrbia i Kosovo, Bòsnia i Hercegovina, Iraq, Líban, Rwanda, Nigèria, Sierra Leone, etc. L’ERO al diari del grup Prisa el va apartar d’aquest mitjà, però no el va allunyar del periodisme lliure, honest i sense por. Potser, fins i tot, el va acostar.
Ens trobem amb ell per parlar del periodisme de guerra tot i que, amb la seva disponibilitat i obertura, a més a més del camí recorregut, la conversa podria fluir sobre gairebé qualsevol tema.

Ramón, quina creu que és la situació actual del periodisme?

La situació actual és, sense cap mena de dubte, desastrosa; tenim elements suficients com per témer que pugui desaparèixer la professió tal com la coneixem, però també la crisi és una enorme oportunitat per fer les coses d’una altra manera. Hem de fer una anàlisi de què hem fet malament, nosaltres i, sobretot, les empreses. Crec que Internet i aquestes noves tecnologies ens permeten intentar recuperar el control del periodisme. A Internet flueixen moltes coses que són gratis i, si nosaltres volem cobrar, hem de fer coses millors que el que està fluint gratis. Sobretot, hem de ser útils. Cal deixar de plorar i començar a fer coses.

Quins són aquests errors que s’han comès?

Abans hi havia caps que s’entusiasmaven per una història i ara hi ha caps que el que pregunten és quant costa. En el periodisme, la feina d’un cap no és preguntar quant costa, sinó com ho podem fer, com ho enfocarem, com ho anem a esprémer, quantes històries en podem treure… A més, hem fet cada vegada una premsa més sectària, on hem anat conreant un tipus de lector -alguns mitjans més que d’altres- que en realitat va al quiosc a ratificar els seus prejudicis. Crec que hem perdut totalment el contacte amb la realitat.

I, en concret, quina és la situació del periodisme de guerra?

La no protecció és el més greu. S’està produint una «becarització» de la professió i una «freelancització» dels enviats especials i dels corresponsals. És evident que anem cap aquí, no hi ha marxa enrere. El que no pot passar és que es perdi la qualitat o es perdi el rigor, o es perdi l’honestedat o la capacitat de generar contextos. L’única via és la qualitat i, tot i així, no estic segur que funcioni. Del que sí que estic absolutament segur és que és impossible fora de la via de la qualitat. Només sobreviuran aquells que sàpiguen defensar aquesta qualitat. L’important és que la qualitat informativa independent i honesta segueixi sent la mateixa.

Llavors, és una bogeria voler dedicar-se al periodisme de guerra?

No crec que sigui una bogeria, la bogeria és obstinar-se a això durant molt de temps. Això sí que és com una marató: primer aconseguir que et paguin, que et surti rendible o que almenys no perdis molts diners en un viatge… i això ara és molt més difícil. Però diria que, si a tu et ve de gust i és el que vols, lluita-ho! Exemples d’això serien les noves generacions com Mikel Ayestarán, Antonio Pampliega, Alberto Arce… Cal coratge, la capacitat de perseguir alguna cosa durant molt de temps i molt de temps poden ser anys… No importa que t’avancin, pensa que això és molt llarg. És justament això, una marató.

Ànsies, coratge, ganes… i també sort?

Sí, és cert que és fonamental la sort . En el periodisme jo ho distingeixo entre «vius» i «morts». Si estàs mort no faràs res en aquesta professió: si no tens curiositat, si no tens coratge, si no tens ganes, ànsies de saber… què hi fas aquí? Cal perseguir els somnis, però cal ser prou intel·ligent per saber canviar de somni. Entossudir-se en un somni que no té sentit és una estupidesa, però l’important no és aconseguir el teu somni, l’important és somiar.

I, a l’hora de cobrir un conflicte bèl·lic, com ha d’actuar un periodista? Ha de prendre partit des de la seva ideologia?

La meva ideologia i la meva manera de veure la vida influeixen en la selecció de temes que m’interessen. Per exemple, m’interessen poc les armes, m’interessen molt més les víctimes que els botxins. Evidentment, has de fer coses sobre els botxins perquè es posi tot en context, però si tu vas a una guerra, encara que hi hagi dos bàndols -quan no n’hi ha tres o quatre-, fonamentalment has d’aprendre que la teva posició és distingir que hi ha dos bàndols essencials: els fills de puta i les víctimes. I tu has de prendre partit per les víctimes. Simplement explicant els seus problemes perquè són les conseqüències de la guerra, però no pots oblidar que hi ha víctimes a tot arreu.

Llavors, es pot parlar de periodisme compromès?

A mi m’agrada més parlar de periodisme honest. Tu has d’escriure un text que, evidentment, organitzes com a tu et dóna la gana i busques uns resultats emocionals o periodístics en el lector. Però has de ser prou honest, la qual cosa és millor que ser objectiu, perquè el lector pugui arribar a conclusions diferents a les teves.

Parlant de conflictes bèl·lics vigents actualment, com veu la situació a Síria?

És difícil. Tràgica per als civils. Síria és un altre exemple d’una pèssima actuació internacional. El problema és que no coneixem els conflictes, no coneixem la història. Els mitjans de comunicació estem influïts per aquest sistema polític que fa l’efecte que tot es fa per Viquipèdia, que els països envaeixen per Viquipèdia. Pensar que Síria seria com Tunísia o com Egipte és un desconeixement total de la història.

I, en concret, com veu la situació dels periodistes que estan realitzant la cobertura d’aquesta guerra, com els tres espanyols que romanen segrestats?

Almenys 30 reporters es troben en parador desconegut des de fa setmanes o mesos, en mans del règim del president Baixar al-Assad o de grups gihadistes. A partir del juliol, des d’Al -Qaida es dóna l’ordre de capturar occidentals, en concret a periodistes, perquè se’ls considera espies. Jo crec que ells saben que no són espies. Ho saben, però els prenen com a escuts humans preventius.

Malgrat les dificultats i els perills en el periodisme de guerra, voler és poder?

Sí, sense cap mena de dubte. Estic convençut que les coses cal lluitar-les el temps suficient, però tampoc cal obcecar-s’hi. Des de fa molt de temps, crec que la vida és el més important, que això és un camí i que l’objectiu no és arribar al final del camí, sinó el propi camí. La vida és una mica el no perdre la capacitat poètica, la capacitat d’emocionar, de lluitar per coses impossibles, de lluitar contra els molins de vent, és una mica tot això.

Últimas entradas de Colaboración (ver todo)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.