L’hospitalitat no és un delicte

pag4_temadeportada1_web-16.jpgTal com succeeix amb cada nova llei educativa, les successives reformes del Codi Penal tendeixen a protegir els drets de qui més té i deixar a la intempèrie aquells que emparen les persones excloses. Així ho ha denunciat la plataforma «Salvem la hospitalitat «, un col·lectiu format per gent diversa, sobretot d’Església i del món del dret, indignada amb la pretensió del Ministeri de Justícia de col·locar, en l’avantprojecte del Codi Penal, un article que preveu castigar amb fins a dos anys de presó a qui doni auxili a immigrants sense papers. «Si s’aprova la reforma del Codi Penal que ha proposat el Govern, ens convertirem en criminals», assenyalen en el seu manifest algunes de les centenars de persones que el 2013, en un país anomenat Espanya, estan acollint a casa, donant de menjar, buscant feina, guarint o senzillament compartint la seva vida amb éssers humans arribats de lluny els quals un sistema injust qualifica d’il·legals. La seva causa ja li donen suport en www.change.org més de cinquanta mil internautes.

Carmen té gairebé dos anys. Va néixer a Madrid, en un humil bloc d’habitatges del barri de Vallecas i des de llavors comparteix el dia i la nit amb la seva mare (Cuca), el seu pare (Roberto) i amb tres joves que un dia van arribar des d’un altre món. En la literatura èpica se’ls cridaria «proscrits», però en realitat parlem de nois que van néixer a l’Àfrica i que molt aviat es van jugar la vida per buscar un futur millor a milers de quilòmetres de distància de casa seva.

Abdelatif (28 anys), per exemple, des de fa molt temps ha provat el gust de la injustícia. Va arribar a Espanya el 2004 amagat en els baixos d’un camió. Va ser la seva primera, però no la seva última vegada. En altres quatre ocasions va repetir aquesta arriscada pràctica amb la qual joves desesperats intenten burlar la vigilància de la policia, que els impedeix traspassar les portes del «edèn». Abdelatif va néixer a Tànger i va venir aquí «per buscar una nova vida i sentir-me lliure. Molts amics del meu barri van fer el mateix que jo «.

Mamadou té 21 anys i va veure el seu primer clarejar a Guinea Conakry. La seva història és semblant, molt semblant a la resta dels 20 nois que han passat des de 2006 temporades a la casa de Cuca- primer- i en la llar que va formar al costat de Roberto, uns anys després. Tots ells, després de ser detinguts per agents de la Policia, van ser reclosos en un centre de menors. A Mamadou, que, amb 16 anys i després de creuar el mar, va recalar en una platja de Santa Cruz de Tenerife, li va tocar passar mesos de captiveri en diversos centres d’internament. El seu delicte: no tenir papers i ser menor. Després van intentar expulsar-lo d’Espanya perquè el jutge no es creia que tingués menys de 18 anys. «És que sóc molt alt», replica. Cuca, que és advocada, va aconseguir ajornar la sentència d’expulsió i, després d’àrdues gestions, anys més tard, va aconseguir el seu primer permís de residència.

Portes obertes

Alandar truca a la porta d’aquesta família per conèixer per què s’exposen a jugar-se el tipus i acollir xavals sense papers. Entorn de la taula on parlem també s’hi asseu Abdul•là (23 anys). Aquest jove marroquí, apassionat pel futbol en general i del Barça en particular, reflexiona en veu alta: «Al meu país també hi ha molta gent pobra, com aquí. Però la meva religió ens diu que cal protegir a tots, siguin musulmans o no ho siguin». Per això li costa entendre que a Espanya es vulgui perseguir als qui, com ara Cuca o Roberto, s’ocupen del seu benestar.

Cuca recorda que la decisió de començar a acollir a casa a joves estrangers la va prendre després de saber les condicions lamentables en què se’ls recloïa en els centres d’internament. «De matinada, la policia entrava en aquests llocs, identificava els xavals i els traslladava a l’aeroport de Barajas, on esperava un vol que els tornava als seus països d’origen «, relata. «Els primers que vam tenir van ser Rachid i Yassim. Venien a casa a dormir per, l’endemà, portar-los al jutjat i aconseguir que sortissin lliures gràcies a mesures cautelars. Això ho vam fer amb molts d’ells «, recorda.

Tant Cuca com Roberto, que treballa com a voluntari en l’Associació Suport, són conscients que l’intent d’acovardir els que ajuden immigrants indocumentats forma part d’una estratègia meditada dels governs (d’aquest i del anterior) per impedir que sorgeixi el que denominen «efecte crida». «Si aconsegueixen, a través d’aquest article del Codi Penal, ficar la por al cos al taxista que porta a un jove immigrant, a l’acadèmia que li ensenya espanyol, a la propietària de la pensió on dorm i fins a la gent voluntària de l’associació que l’ajuda», assevera Roberto,» hauran aconseguit el seu objectiu de trencar les xarxes de solidaritat que donen cobertura a aquestes persones en el seu dret a triar el país on volen viure».

Respatller social

pag4_temadeportada2_web-15.jpg

Molts han estat els organismes i persones que han manifestat la seva repulsa davant l’intent del ministre Ruiz Gallardón d’introduir l’esmentat article en el nou Codi Penal. Fins i tot el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha dit que considera inconstitucional l’Article 318, que diu textualment: «El Ministeri fiscal pot abstenir d’acusar per aquest delicte quan l’objectiu perseguit sigui únicament prestar ajuda humanitària a la persona de què es tracti «. I aquesta ambigüitat en el text és la que rebutja el col·lectiu «Salvem l’hospitalitat». «Ens hem dirigit al Ministeri de Justícia, que es parapeta en una directiva europea, per fer-li arribar la nostra preocupació. El text deixa en mans del fiscal la discrecionalitat d’aplicar amb tot el rigor les sancions proposades a qui consideri que no presta ajuda humanitària», planteja Cuca, una experta en la legislació i els procediments que tenen a veure amb assumptes d’immigració.

Aquesta causa també ha recollit el suport de noms amb molt de pes en els mitjans de comunicació. Maruja Torres-periodista i columnista d’El País-o Luis García Montero, poeta i articulista que col·labora amb diversos mitjans de comunicació, han publicat columnes molt contundents denunciant l’article 318. García Montero escrivia: «Que un fiscal pugui abstenir o no abstenir d’acusar a un ciutadà espanyol per ajudar de forma humanitària un immigrant deixa la consciència d’aquest país a la intempèrie. Bé, encara més a la intempèrie del que està ara. Després de criminalitzar els nostres drets cívics i la nostra pobresa, anem pel camí de criminalitzar també la nostra consciència».

No és la primera vegada que, des del Govern, es planteja criminalitzar l’acolliment hospitalitari a les persones immigrants en situació irregular. Ja el 2009, amb el PSOE en el poder, es va tractar de sancionar amb una falta administrativa, que podia assolir 10.000 euros de multa, els que col·laboressin en la permanència irregular dels i les immigrants a Espanya. Després d’una ràpida i contundent reacció social es va aconseguir aturar aquest intent.

 

Autoría

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *