Islam multicolor

pag11_cantarentierra1_web-6.jpgDe vegades sembla que els aires renovats, sensats, de renaixement, de llum i de aggiornamento que es donen entre persones que pertanyen a diferents credos (catolicisme, islam …) fossin inversament proporcionals a les grises regressions que es donen en l’estament dels clergues. Pensem si no en el rebuig amb què la Conferència episcopal va acollir el pronunciament de legalitat dels matrimonis homosexuals per part del Tribunal Constitucional i el mateix discurs ranci que traspuava dies després la celebració del Dia de les Famílies (del seu model de família únic i inamovible pels segles dels segles?). Una de les notícies més recents en aquest camí és l’Associació de Musulmans Homosexuals LGTBI (Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals) AMHO, nascuda d’un grup petit de musulmans homosexuals, que va veure la llum a Catalunya recentment i que es presenta fort amb aquestes paraules que ho diuen gairebé tot.

«Tots hem estat creats per Allah;
si renegues de qui ets,
li estàs atribuint una fallada a Ell
i, com Allah és Perfecte a la seva Creació,
no pots deixar de ser el que ets
»

«Allah ens estima a tots i totes per igual»

L’eslògan d’aquesta associació, l’única d’aquestes característiques en el context català, espanyol i hispanoparlant, es deriva d’un treball callat d’anys en xarxes socials, fòrums de debat; també, és clar, de l’estudi conscienciós de l’Alcorà, dels fets i dites del profeta Muhammad, de la literatura islàmica, etc. Així van arribar al que conforma l’esperit d’aquests musulmans que no estan disposats a renunciar ni al que són afectiva i sexualment ni a la seva espiritualitat. «Amo de la mateixa manera que Allah ens estima a tots i totes per igual».

En aquesta tasca, en la qual Drets Humans, igualtat i Islam es donen la mà, no estan sols. Segueixen l’estela de grups d’altres països com ara HM2F a França, The Inner Circle de Sud-àfrica, Imaam del Regne Unit, Al-Fatiha dels EUA, a més d’estar en la línia del que s’està fent a favor de la igualtat des del Congrés Internacional de Feminisme Islàmic (organitzat per la Junta Islàmica Catalana i la Unió de Dones Musulmanes d’Espanya) i diversos col·lectius.

Normalitzar la situació i obrir la societat

Zamzam, Abdel Jhalil, secretari general de AMHO, defineix així els objectius. «Normalitzar la situació de les persones LGTB dins de les comunitats musulmanes, obrir la societat a la realitat dels musulmans LGTB, fonamentada en principis democràtics i d’igualtat de drets per a tothom, sense discriminació per raons de religió, raça, origen, categoria social, gènere o orientació sexual, promoure el respecte de la homosexualitat, bisexualitat i transsexualitat en tots els àmbits de la comunitat musulmana i treballar per aconseguir la igualtat plena de drets i obligacions dels LGTB «.

Per poder dur a terme aquestes tasques, com reconeixen a la web, han creat «un espai privat i confidencial de contenció i ajuda emocional dirigit a musulmans LGTB»; amb l’objectiu de «preservar la identitat dels membres de l’associació per la seva seguretat personal, és i seguirà sent política unànime de l’associació mantenir en absolut anonimat les persones que la composen». Tal com assenyala Zamzam, «que jo hagi decidit sortir en públic en nom de l’associació no vol dir que hagi de treure’ls a ells i elles».

En resum, en consonància amb els moviments LGTB musulmans de tot el món, «AMHO. és la veu callada i el crit de desesperació de tot musulmà LGTB; sempre hem existit dins de l’Umma Islàmica, som una realitat ficada en el nostre armari de set claus, sempre se’ns ha negat, se’ns ha condemnat i fins se’ns ha assassinat, utilitzant la religió com a pretext mai fonamentat «.
pag11_cantarentierra2_web-7.jpg
Des AMHO. aposten pel que consideren «més que una religió, un sistema complert per realitzar l’ésser humà en totes les seves potencialitats i fer-ho feliç».

Alguns grups LGTB musulmans al món

HM2F (França), amb seus a París, Lió i Marsella, resumeix així la seva filosofia: «Només Déu sap com i perquè l’ésser humà disposa d’una intel·ligència encarnada. El nostre cos, els nostres amors i les nostres sexualitats humanes són un do de Déu celebrat per la nostra tradició religiosa, que santifica l’intercanvi i el respecte a la diversitat humana, per la dignitat de tots i totes. Pensem que és injust i contrari a la nostra herència cultural i religiosa excloure’ns i discriminar-nos per raons de la nostra preferència o de la nostra orientació sexual «.

Així, HM2F té vocació de ser «una eina d’alliberament dels musulmans o originaris d’una cultura musulmana que pertanyin a una minoria LGTB. Els membres de la nostra associació es comprometen, per tant, a deixar de banda el seu ego, les seves pors, el seu odi, el seu rebuig a l’altre i la seva eventual desig de provocació, amb la finalitat de crear una dinàmica d’intercanvi, de respecte, de reflexió i d’acció que propiciï la vida plena dels nostres germans i germanes «. HM2F pretén ser «un espai ciutadà que permeti a tothom enriquir la seva reflexió personal en el contacte amb els altres, de manera que es construeixi una representació serena, conciliadora, de la seva espiritualitat i la seva corporalitat».

The Inner Circle (Sud-àfrica) és l’organització de defensa dels drets humans més antiga i amb més influència en el món en l’àmbit de d’Islam i que s’ocupa preferentment «d’allò que es refereix a gènere i diversitat sexual des d’una perspectiva teològica islàmica». Encara que radicada a Sud-àfrica, treballa a nivell internacional i dóna suport a organitzacions similars d’altres països que realitzen una tasca similar. La seva filosofia, «transformar la societat en una humanitat inclusiva de diferents espiritualitats i creences en el marc de la diversitat sexual i de gènere».

Al-Fatiha (EUA) és una organització internacional que ofereix «un espai segur perquè les persones musulmanes LGBT-Queer comparteixin experiències i recursos institucionals, a més de ajudar-los a reconciliar la seva orientació sexual amb la seva fe». Aquí podeu trobar un article sobre aquesta associació: http://www.paulinepark.com/2010/04/al-fatiha-and-the-first-north-american-lgbtq-muslim-conference/
Aquí estan tots i totes, en un camí cap a la plenitud en què la identitat afectiva i sexual i les creences convisquin en harmonia, en llibertat, en pau… Banyat d’amor.

Per a més informació:
http://www.amho.es/

Autoría

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *