Kairós Palestina: una veu profètica en una terra oprimida

pag11_cantarentierra1_web-9.jpgGairebé 3.000 cristians i cristianes de Palestina (a Terra Santa i a la diàspora) i gairebé 2.300 de tot el món, tot incloent-hi el Consell Mundial d’Esglésies i el Consell Nacional d’Esglésies dels Estats Units, recolzen la crida del moviment ecumènic cristià Kairós Palestina. Les adhesions han arribat de tot arreu, des de Corea fins a Brasil, passant per Filipines, Índia, Austràlia, Europa, Amèrica del Nord i Sudàfrica. Entre ells s’inclouen recolzaments islàmics i jueus. En 2009 nasqué Kairós Palestina, amb la finalitat de fer visible als ulls del món una comunitat cristiana autòctona, que es considera la més antiga del món, hereva directa de Jesús i els seus apòstols, que està patint una tragèdia històrica.

Són laics i laiques, pastors, sacerdots, un bisbe grec ortodox i el patriarca llatí (catòlic) emèrit de Jerusalem. El grup ecumènic aconseguí consensuar, després d’any i mig, un document que fou recolzat per les autoritats de les tretze denominacions reconegudes oficialment com a Esglésies de Jerusalem i presentat públicament a Betlem davant les jerarquies cristianes, comptant també amb la presència de líders religiosos musulmans i jueus. Per a Kairós Palestina, en contra d’allò que consideren falses versions del cristianisme sionista, la incessant emigració i disminució de la població cristiana a Terra Santa no respon tant a la persecució o al fonamentalisme islàmic com, directament, a “les polítiques israelianes vers al poble palestí, que no fan distinció entre musulmanes i cristianes i els afecten per igual”.

Aquest col·lectiu cristià palestí invita les comunitats cristianes a “venir i veure la realitat existent a la Palestina ocupada”; a exigir “a Israel, com a tots els països del món”, que respecti el dret internacional i posi fi a l’ocupació de Palestina, igual que a utilitzar el boicot, la retirada d’inversions i les sancions com a mitjans “no-violents” de pressionar Israel per tal que acabi amb l’ocupació.

Una cosa que està a la ment de la comunitat cristiana de Palestina i que preocupa als seus membres és que els milers de pelegrinatges que visiten Terra Santa cada any no siguin capaços d’entrar en contacte amb les Esglésies locals. Aquesta iniciativa permet aprofundir els lligams de comunió i coordinació. Igualment, suposa un recolzament a les estratègies de l’Església local a Palestina, tot fomentant un més gran impacte de les seves accions, la globalitat i dimensió transformadora, essent un manifest viu de la comunió de l’Església universal. Pot suposar una eina pastoral importantíssima per tal de reafirmar la nostra fe, la nostra esperança i la nostra caritat. KP trasllada una petició clara als germans i germanes de totes les Esglésies: “Podeu ajudar-nos a retrobar la nostra llibertat? D’aquesta manera només vosaltres ajudareu els dos pobles d’aquesta terra a tornar a la justícia, a la pau, a la seguretat i a l’amor”.

pag11_cantarentierra2_web-10.jpgPotser els guanys més significatius de KP s’han donat durant aquests tres anys en el terreny més difícil i desafiant: el d’impulsar l’adhesió de les esglésies a la crida internacional del moviment palestí per boicot, desinversió i sancions (BDS), del qual KP forma part. En 2012 l’Església Metodista Unida a tot arreu i l’Església Presbiteriana dels Estats Units aprovaren en els seus respectius sínodes generals impulsar el boicot a productes de les colònies israelianes assentades en territori palestí ocupat. El mateix any, Friends Fiduciary Corporation, la firma d’inversions amb responsabilitat social que treballa per a 300 institucions dels Quàquers dels Estats Units decidí retirar inversions milionàries de Caterpillar i Veolia, dues de les companyies que es lucren amb l’ocupació i la violació dels drets palestins. Aquest mateix any, quinze líders d’Esglésies dels Estats Units van dirigir una carta al Congrés (recolzada per més de 15.000 signatures) demanant avaluar la legalitat i la moralitat de l’ajut militar d’aquest país a Israel. El març de 2013, el Comitè Central de l’Església Menonita dels Estats Units decidí no invertir fons en companyies que es beneficien de productes o serveis utilitzats per perpetuar actes de violència en el conflicte palestino-israelià. A Sudàfrica, on el moviment BDS és més fort, les Esglésies cristianes (al voltant del Consell Nacional d’Esglésies de Sudàfrica i encapçalades per l’arquebisbe i premi Nobel de la Pau, Desmond Tutu) han jugat un paper fonamental per tal d’impulsar el boicot a Israel. Alhora, dins de Palestina, la iniciativa de KP ha estat acollida amb enorme simpatia per part de tots els sectors religiosos, socials i polítics, inclosa la majoria musulmana.

Però encara n’hi ha d’altres guanys a descobrir. Sobretot, unificar voluntats i experiències que ajudin a sumar accions que ens portin a una Palestina en pau, justícia i llibertat.

Per a més informació:
http://mariaenpalestina.wordpress.com
www.kairospalestina.ps

Autoría

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *