Viu per a que visquem

Hem començat la primavera al nostre país amb dues notícies, entre d’altres, que tenen quelcom a veure, encara que una hagi tingut més ressò en els mitjans.

Ens referim, d’una banda, a les declaracions del ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, en relació a la necessitat de sol·licitar «certificat de pobresa» a aquelles persones que rebin ajuda en aliments subministrats per la Creu Roja o la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments. Pel que sembla, la instrucció prové de la Comissió Europea, que vol que es garanteixi que aquests aliments arriben als que ho necessiten.

L’altra notícia ha estat la II Marxa de la Dignitat que va tenir lloc a Madrid el 21 de març.

Creiem que totes dues estan estretament vinculades. A la primera sembla que, fins i tot, la burocràcia intenta atrapar aquelles persones recolzades amb aliments perquè la desocupació, la malaltia o la manca d’altres ajuts socials (de vegades se sumen unes a les altres) els han convertit en especialment vulnerables. Com si la humiliació que en ocasions suposa demanar un suport d’aliments hagi de ser reforçada amb un informe dels serveis socials.

Moltes d’aquestes persones (si tenien força i ànim) i moltes altres que, sense trobar-se en situació de vulnerabilitat, senten que han de lluitar perquè la dignitat sigui patrimoni de tots, van sortir per segon any consecutiu a la Marxa a reclamar-los. Des de Nàpols, el papa Francesc ens recordava aquest mateix dia: «la falta de treball ens roba la dignitat, la persona corre el risc de cedir a l’esclavitud, a l’explotació …».

Quan tinguem aquest número d’alandar a les mans haurem celebrat la resurrecció. Aquesta Pasqua que volem nova cada any, que intentem que no caigui en rutina, aquesta Pasqua que s’insereix en la nostra realitat més profunda i ens recorda a aquell que va morir perquè, entre altres coses, va dir que havia vingut a aquesta terra perquè totes i tots «tinguéssim vida i vida en abundància» (Jn. 10,10).

Autoría

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *