Hidden City Tours: rutes per la Barcelona invisible que generen oportunitats

Quan la Lisa Grace, anglesa llicenciada en empresarials, es va quedar a l’atur, va decidir posar en marxa la seva pròpia empresa. Vivia des de feia anys a Barcelona i se li va acudir muntar unes rutes turístiques per mostrar la Barcelona més cèntrica però des d’un punt de vista social.

La Lisa es va posar en contacte amb Arrels, que atén persones que en algun moment de la seva vida van trencar tots els seus vincles i van acabar vivint al carrer. La seva proposta era una oportunitat perquè significava unir la Barcelona turística amb la social a través de persones que han viscut als carrers de la ciutat, i obrir les portes a inserir-se al mercat laboral.

La idea de la Lisa s’ha concretat en la creació de Hidden City Tours (“rutes per la ciutat amagada”), una empresa que ofereix als turistes itineraris guiats pels barris del Raval i Gòtic de Barcelona. Les rutes van començar oficialment l’octubre passat i passen per llocs turístics com ara la catedral, la plaça del Pi, i el mercat de La Boqueria, però també passen a prop d’entitats i menjadors socials i es detenen en racons invisibles que acostumen a acollir persones sense llar.

L’objectiu és “aprofitar l’arribada de turistes a Barcelona per donar un cop de mà a persones que s’han quedat sense llar i oferir una feina perquè puguin millorar”, explica la Lisa Grace. En aquests moments, Hidden City Tours compta amb cinc guies que ofereixen les rutes en diferents idiomes (anglès, francès, alemany i castellà) i que, a la formació que han rebut sobre història i geografia local, aporten la seva experiència personal i el coneixement d’haver viscut als carrers de Barcelona. Són persones que coneixen tant la Fundació Arrels com la Fundació Mambré.

Una d’aquestes persones és el Juan Carlos. Té 45 anys i fa 15 que el coneixen des de la Fundació Arrels. El Juan Carlos va viure temps al carrer però se n’ha sortit. A Arrels col·labora en tasques de manteniment al magatzem i al servei de dutxes que l’entitat obre cada dia per a persones sense llar. Per incorporar-se al projecte de Hidden City Tours, ha hagut de “tornar a estudiar i memoritzar” però ha valgut la pena perquè “és una oportunitat per fer un pas més cap a la independència econòmica i deixar de dependre dels ajuts socials”, explica.

“Els turistes que, de momento, han participat a les rutes són molt variats. Alguns ens pregunten com ho fèiem quan dormíem al carrer, altres s’interessen per com funciona un menjador social o les entitats socials que coneixem, com ara Arrels. Altres volen saber els motius que porten una persona a viure al carrer…”, afegeix.

Experiències similars a Europa

L’experiència de Hidden City Tours és única a Barcelona i, com afirma la Lisa Grace, de moment “agrada molt, sobretot per la barreja d’història i com es vincula a l’actualitat i els temes socials”. La iniciativa també existeix amb èxit a altres ciutats europees com ara Amsterdam, Berlín, Londres i Praga.

A Holanda, per exemple, destaquen Amsterdam Underground i Utrech Underground, que, a través de vàries persones que han viscut al carrer i que han rebut la formació necessària, passegen per indrets turístics mentre expliquen la seva experiència de viure al carrer.

A Anglaterra també es porten a terme experiències semblants a Londres i Bath. En aquesta darrera ciutat, la iniciativa Secret City Tours ofereix la possibilitat de recórrer el municipi coneixent la realitat de les persones sense llar. A Londres el projecte Unseen Tours pretén “introduir una nova consciència social en els tours turístics convencionals”, compta amb cinc persones que s’han format com a guies i inclou als seus itineraris llocs com ara Candem, Convent Garden i el London Bridge.

Més informació:

• Pàgina web de Hidden City Tours: http://hiddencitytours.com/http://www.alandar.org/spip-alandar/ecrire/?exec=article_edit&new=oui&id_rubrique=131
• Segueix el projecte de @hiddencitytours a Twitter
• Amsterdam Underground (http://www.amsterdamunderground.org/en/home) i Utrech Underground (http://www.utrechtunderground.com/http://www.utrechtunderground.com/)
• @SecretCityTours a Twitter
• Pàgina web de Unseen Tours: http://sockmobevents.org.uk/
• Projecte de Berlín: querstadtein.org

Autoría

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *